Wednesday, October 28, 2009

Once upon there...

Once upon there... in the realm of my childhood.


Incepusem sa scriu in engleza pentru ca povestile noastre incep cu "a fost odata" care se refera la un timp trecut si povestea mea cu zane si doici si vrajitori nu se intampla intr-un timp trecut .E un alt taram- un spatiu care coexista cu realitatea. Inceputurile povestii au fost deja uitate si sfarsitul inca nu s-a intamplat.

Se mai intampla ca timpul sa fie rotund sau apoape rotund . Asa cum se intampla sa fie un castel (aproape rotund) in care am copilarit. Un castel cu turela, gradina de trandafiri, pod in care isi faceau cuib porumbeii si o pivnita cufundata in intuneric si mister.Cu porti care incuie lumea afara cu un lant ruginit -din casa portarului. O curte interioara dominata de un stejar in masculinitatea lui magnificenta de copac adult. Sub ferestrele mele creste un smochin - un copac roditor e sfintit.

Un vrajitor a plantat smochinul -un vrajitor care poate face o vioara sa vibreze si un smochin sa rodeasca. Sotia vrajitorului imi este doica . Si ca orice doica stie sa teasa hainute si povesti care nu au fost inca cuprinse intr-o carte. Mai stie si cum sa spuna de deochi:

Fugi deochi/Dintre ochi /Sa ramana curata/Luminata/Ca soarele...

Vrajitorul are doua surori. Amndoua au facut scoala de dascali asa ca fara voie le-am devenit invatacel.

O sora e foarte tacuta, dar ma duce cu ea in locuri in care daca deschid bine ochii si urechile sunt multe de invatat. Locuri precum :muzeu, galerie de arta, teatru, scoala de muzica. Si daca tace, nu e pentru ca nu are ce spune ci pentru ca i-au ars cuvintele in razboi si de atunci trebuie sa le masoare de teama sa nu se sfarseasca si sa amuteasca intr-o zi.

O sora e foarte vorbareata, de la ea am invatat ca tirbuson e de fapt un tire buchon. Si am mai invatat ca daca pornesti pe un drum pieptis si simti ca nu mai poti face un pas :sa te presti sa plangi ca sa poti merge inainte.

Mai sunt si zane. Unele locuiesc in castel - sunt vecine cu vrajitorul adica. O zana ne aduce benzi desenate, alta reviste din Franta. Altele vin doar in vizita - ciocolata din Elvetia sau carti . Una dintre zane aduce cadouri de cate ori isi face aparitia pe la noi -asta pentru ca e nasa mea si in povesti nasele-zane aduc cadouri.

Cele mai multe cadouri le aduce insa zana mea cea mai buna. E cea mai buna pentru ca m-a invatat sa calaresc o bicileta si indulceste ceaiul de musetel. E cea mai buna pentru ca e a mea...

leapsa furata de la Andrei

No comments: